Jak rozpalić ogień w kominku? Poradnik krok po kroku.




Nieraz każdy z nas miewał w przeszłości problemy z rozpaleniem ognia w kominku. Najgorsze, gdy te problemy pojawiają się, gdy jest naprawdę zimno. Przyjrzyjmy się zatem, w jaki sposób najlepiej rozpalać ogień oraz jakiego drewna używać podczas różnych etapów palenia.


Rodzaje drewna oraz jakie drewno wybrać?

Na rynku dostępnych jest wiele rodzajów drewna, jednak nie każde drewno jest takie samo. Różne rodzaje drewna zawierają w sobie podobną ilość energii cieplnej przypadającej na 1 kg netto masy własnej drewna, natomiast różne rodzaje drewna o takim samym ciężarze posiada inną gęstość. Co za tym idzie wyróżniamy dwa rodzaje drewna: drewno miękkie (z niską gęstością) oraz drewno twarde (z wysoką gęstością) – tabela nr 1. Drewno miękkie zdecydowanie lepiej nadaje się do rozpalania, natomiast drewno twarde znacznie lepiej sprawdza się podczas podtrzymywania ognia.

W celu zmaksymalizowania wydajności grzewczych należy używać drewna suchego, a więc zawierającego w sobie nie więcej niż 20% wilgotności. W celu osiągnięcia takiego poziomu wilgotności drewno powinno być składowane około 2 lata (w zależności od rodzaju drewna) w suchym i przewiewnym miejscu.


LP.Garunek drewnaTwardość
1.TopolaBardzo miękkie
2.ŚwierkBardzo miękkie
3.SosnaBardzo miękkie
4.JodłaMiękkie
5.ModrzewMiękkie
6.OlchaMiękkie
7.BrzozaMiękkie
8.DąbTwarde
9.OrzechTwarde
10.BugTwarde
11.GrabBardzo twarde

Tabela 1. Stopień twardości poszczególnych gatunków drewna.


Rozpalanie.

Istnieją dwie szkoły rozpalania. Pierwsza mówi o rozpalaniu „od dołu do góry”, druga z kolei „od góry do dołu”. Obie metody wydają się bardzo zbliżone. Jedyną różnicą, jak łatwo się domyślić, jest miejsce podłożenia ognia.


Rozpalanie „od góry do dołu”.

1.Na dnie paleniska układamy polana, których wielkość oraz grubość uzależniona jest od wielkości kominka. Warto jednak pamiętać, aby podczas rozpalenia nie były to szczapy drewna przekraczające 50 cm długości oraz 30 cm w obwodzie.

2. Następnie na polanach układamy drewno na podpałkę. Powinno to być drewno o stopniu twardości bardzo miękkim lub miękkim. Bardzo dobrą podpałką jest drewno drzewa iglastego (tabela nr. 1).

3. Na podpałkę kładziemy kilka zapalników. Do rozpałki można użyć kostek przeznaczonych do grilla, nasączonych parafiną w ilości 1-3 sztuk. Istnieje również możliwość użycia gazety, jednak po spaleniu pozostawi ona po sobie bardzo duże ilości popiołu, przyczyniające się do powstania większej ilości sadzy.

4. Kiedy drewno wraz z podpałką jest już gotowe, niezbędne jest otworzenie wszystkich przepustnic oraz regulatorów odpowiedzialnych za dostarczanie powietrza do komory spalania. Brak doprowadzenia powietrza do wnętrza kominka skutkować będzie zanikiem płomienia.

5. Ostatnim krokiem jest podpalenie zapalników. Jeżeli ciąg kominowy z różnych względów jest za słaby, zalecam pozostawić uchylone drzwi (otwarte drzwiczki opieramy o ramę – klamka w pozycji do zamknięcia).


 Alt miniaturki zdjęcia  Alt miniaturki zdjęcia  Alt miniaturki zdjęcia

 Alt miniaturki zdjęcia  Alt miniaturki zdjęcia


Rozpalanie „od dołu do góry”.

W przypadku rozpalania metodą „od góry do dołu” różnicę stanowi jedynie kolejność układania poszczególnych warstw. Proces ten należy odwrócić.

1. Ułożenie zapalników na dnie paleniska.

2. Położenie podpałki na na zapalnikach.

3. Ułożenie polan.

4. Otworzenie wlotów powietrza.

5. Podpalenie.


 Alt miniaturki zdjęcia  Alt miniaturki zdjęcia

 Alt miniaturki zdjęcia  Alt miniaturki zdjęcia


W obu przypadkach należy pamiętać, aby:

- Przed każdym rozpaleniem uprzątnąć popiół z paleniska pozostały po poprzednim użytkowaniu kominka.

- Pomiędzy poszczególnymi kawałkami drewna oraz warstwami pozostawiać delikatne przerwy w celu swobodnego przepływu powietrza.

- Drewna iglastego należy używać wyłącznie w małych ilościach w momencie rozpalania. Spowodowane jest to bardzo dużą ilością żywicy znajdującej się w drewnie, która podczas spalania wytwarza bardzo dużo sadzy. W konsekwencji osadza się ona zarówno wewnątrz paleniska jak i w kominie.

- W momencie kiedy niezbędne jest dołożenie drewna do kominka, należy na początku delikatnie uchylić drzwi w celu wyrównania ciśnienia. W przypadku szybkiego otworzenia drzwi, dym znajdujący się w palenisku może wydostać się do pomieszczenia.

- Po udanym rozpaleniu i nagrzaniu się komina należy zamknąć drzwi oraz zmniejszyć ilość dostarczanego powietrza do komory spalania poprzez przymknięcie lub całkowite zamknięcie regulatorów dopływu powietrza.


Załadunek drewna w trakcie palenia.

Maksymalna ilość dokładanego drewna zależna jest od wielkości oraz pojemności paleniska. Nie powinna jednak ona przekraczać 4-5 kg. Przed kolejnym załadunkiem drewna należy zaczekać aż płomienie będą zanikać. Długość polan uzależniona jest od rodzaju oraz typu konkretnego kominka. Średnio jednak ich obwód nie powinien przekraczać 50 cm, natomiast długość 40-50 cm.


Sam podczas rozpalania wykorzystuję metodę rozpalania „z góry do dołu”. Jestem jej zwolennikiem, ponieważ jak już wcześniej wspomniałem, paląc od góry drewno spala się dłużej, a dodatkowo powstaje mniej popiołu. Zachęcam jednak, aby spróbować rozpalić jedną i drugą metodą oraz wybrać tą, która osobiście najlepiej nam odpowiada.






2 Comments

    • Avatar
      Ewelina
      Nov 8, 2016

      Wskazówki są bardzo dobre, ale zastanawiam się nad rodzajem podpałki. Niestety nie każda spełnia swoją funkcję, a nazwa produktu daleko odbiega od jego zastosowania. Czy możecie mi jakąś polecić ? Czy lepiej kupić taką pierzastą naturalną jak np. Lux fire, feniks , czy zwykłą szarą podpałkę w kostce, a może w płynie ?

    • Avatar
      Ewelina
      Nov 8, 2016

      Wskazówki są bardzo dobre, ale zastanawiam się nad rodzajem podpałki. Niestety nie każda spełnia swoją funkcję, a nazwa produktu daleko odbiega od jego zastosowania. Czy możecie mi jakąś polecić ? Czy lepiej kupić taką pierzastą naturalną jak np. Lux fire, feniks , czy zwykłą szarą podpałkę w kostce, a może w płynie ?

Leave a Reply

* Name:
* E-mail: (Not Published)
   Website: (Site url withhttp://)
* Comment:
Type Code